Avancerade ventiler tar Vimab runt världen

24 January 2023

Avancerade ventiler tar Vimab runt världen

Kraftverket i Takhiatash levererar el till en tredjedel av Uzbekistan

Vimab har nyligen utfört serviceuppdrag i både Uzbekistan och Mexiko på uppdrag av IMI Critical Engineering. Företaget, som ligger i Birmingham i Storbritannien, tillverkar avancerade ventiler för krävande tillämpningar. Vimab har ett avtal med företaget och utför service på några av deras ventiltyper.

 

Uppdragen i Uzbekistan och Mexiko gällde båda service av ångomformare. En sådan används för att ta emot ånga med högt tryck, reducera trycket och distribuera ånga med rätt tryck till olika system på en anläggning. Ludvig Wisell från Vimab i Motala var en av dem som var med på båda uppdragen. ? Jobbet i Uzbekistan var att slipa venilen och byta reservdelar, då fuktig ånga hade orsakat slitage. Väl på plats uppdagades ytterligare problem som också åtgärdades, berättar Ludwig. Kombikraftverket Takhiatash drivs av två gasturbiner på sammanlagt 560MW och levererar el till en tredjedel av Uzbekistan

 

 

600 × 430 px 15

?Det är roligt med jobb som är lite annorlunda,? säger Ludvig Wisell på Vimab i Motala

Noggrann planering

Inför ett sådant här jobb måste man verkligen planera uppgiften så att man får med sig rätt verktyg. Vi hade många möten på Teams innan, säger Ludvig.

På plats måste man kunna lösa uppgiften självständigt och ofta tillstöter ytterligare bekymmer. Till exempel fick vi ägna oss åt en del maskinbearbetning, som vi inte var förberedda på. Kraftverket är relativt nytt och har byggts av Hyundai, som har folk på plats under hela garantitiden, som löper till 2024.

Personalen på kraftverket var imponerade av våra breda kunskaper. Själva var man mer inriktade på varsin uppgift. Det är en mer hierarkisk organisation där alla sköter sin sak. Men det är mycket säkerhetstänkande och alla är mycket noggranna.

 

Maskinbearbetning vid kraftverket La Caridad i Mexiko utförs av Ludvig Wisell från Motala

Hyrde maskin från USA

Uppdraget i Mexiko var ett liknande jobb. La Caridad är ett kombikraftverk på 500MW i delstaten Sonora som drives med naturgas. Även här var det en ångomformare som behövde service.

? Här var vi tvungna att byta ut hela ventilsätet, Vi fick skära ut det befintliga sätet med en maskin som vi hyrde från att ställe i USA, berättar Ludwig. ? Det är ett omfattande jobb. Hela ventilen är fyra meter hög. Sätet blev fort utslitet i den här tillämpningen, så nu bytte vi från ett fastsvetsat till ett inspänt säte. Då blir det lättare att byta nästa gång. Men det här är inget nytt för oss.

Vi har skurit ut säten i Mexiko, Växjö, Malmö och Stockholm. Förutom att byta säte så bytte vi även hela innanmätet på ventilen.

? Det var en hel del väntetid på plats. Det var en stor revision med 500 entreprenärer på plats. Ibland fick man vänta på kran eller andra lyftmöjligheter.  För uppdrag som det här måste man kunna hela ventilen och ha erfarenhet. Men sådana här jobb kommer inte varje dag och det är roligt att vi är flera på Vimab som är utbildade och kan arbeta med jobb som är lite annorlunda.